Полезна информация

Видове материали

Types-of-materials

Материалите за създаването на кутии и опаковки са няколко вида, но всеки от тях има различни особености, които определят вида и здравината на финалния продукт. Най- често в печатарските обекти се използват следните материали:

Custom-Paperboard

Картон

Картонът може да бъде различни грамажи, от които зависи дали ще е тънък или дебел. Трябва да се определи правилно колко грама ще са необходими според това какво тегло трябва да издържа опаковката. Той може да е с различен цвят, според търсената цена от клиента, като бял от двете страни, бял от лицето и сив от гърба, бял от лицето и кремав от гърба, крафтов и др.

Примери за изделия и продукти

Хартия

Има различни видове хартия според характеристиките, които я определят като различни грамажи и обем. Ето и една част от тях:
Офсетната хартия е най-известната, която се произвежда с широко приложение. Тя е изключително бяла с малко целулоза, което я прави с добра проходимост и качество на едноцветен и пълноцветен печат. Използва се предимно за каталози, учебници, брошури, книги, речници и всякакви рекламни материали, изискващи високо качество на печата.
Гланцираната хартия е с двустранно покритие и се отличава с това, че е лъскава и мека, което я прави и по-скъпа. Използва се често при дигиталния печат за висококачествени материали.
Лепилната хартия, наричана още самозалепваща, се характеризира с това, че едната и страна позволява да се залепи на други повърхности. Тя също може да се използва при дигитален печат или офсетов според тиража.
Вестникарската хартия е по-нисък клас, следователно и по-евтина, но е по-лека от офсетната.
Тя се отличава с кремавия си цвят и се използва главно за вестници и някои ученически тетрадки.
Хромовата хартия може да бъде мат или гланц и е подходяща за печат, защото запазва блясъка му. Използва се често за каширане върху велпапе и мукава, а ако е с по-дебел грамаж може директно да се направи кутия от нея.
Дизайнерска хартия (ефектна хартия) е тази, която е цветна и различна на допир, може да бъде блестяща, преливаща, грапава, гладка. Тя се отличава с високата си цена и се използва за луксозни опаковки.

print-paper-types

Велпапе

Велпапето често се бърка с картона от хора, които са извън печатарската сфера, макар да нямат нищо общо. То се използва предимно за транспортни опаковки и кашони, както и за някои луксозни опаковки, които имат нужда от безопасно транспортиране. Велпапето може да бъде двупластно, трипластно, четирипластно, петпластно, като външните страни са права хартия, а вътрешността – вълнообразна. Когато липсва една от външните прегради се казва, че велпапето е с отворена вълна. То може да бъде кафяво/кафяво, кафяво/бяло и бяло/бяло, което се определя според цвета на външния слой.

types-of-corrugated-cardboard

Мукава

Мукавата се използва за луксозни изделия. Отличава се с високата си цена. Тя е твърда и за направата на определен продукт е неопходимо да се направят канали, чрез които мукавата да може да се сгъне. В процеса на производство не се прилага избелване, заради което тя е сива от двете страни. Печат може да се добави като се напечата хромова хартия и след това се кашира (слепва) за мукавата. Някои клиенти предпочитат материалът да се облече с дизайнерска хартия. Мукавата е с различни дебелини, което позволява създаването на различни по здравина опаковки според съдържанието им и търсената цена от клиента.

Rigid-board

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *