Användbar information

Typer av material

Typer av material

Det finns flera typer av material för att skapa lådor och förpackningar, men var och en av dem har olika egenskaper som bestämmer typen och styrkan hos slutprodukten. Följande material används oftast i tryckerier:

Custom-Paperboard

Kartong

Kartongen kan ha olika vikt beroende på om den blir tunn eller tjock. Det är nödvändigt att korrekt bestämma hur många gram som kommer att behövas enligt vilken vikt förpackningen måste bära. Det kan vara av olika färg, beroende på det pris som kunden efterfrågar, såsom vitt på båda sidor, vitt i ansiktet och grått på baksidan, vitt i ansiktet och kräm på baksidan, kraft, etc.

Exempel på artiklar och produkter

Papper

Det finns olika typer av papper beroende på egenskaperna som definierar det som olika vikter och volym. Här är en del av dem:
Offsetpapper är det mest kända, som produceras med bred användning. Den är extremt vit med lite cellulosa, vilket gör den bra framkomlighet och utskriftskvalitet i svartvitt och fullfärg. Det används främst för kataloger, läroböcker, broschyrer, böcker, ordböcker och allt reklammaterial som kräver högkvalitativ tryckning.
Glättat papper har en dubbelsidig beläggning och utmärker sig genom att vara blankt och mjukt, vilket också gör det dyrare. Det används ofta i digitaltryck för material av hög kvalitet.
Självhäftande papper, även kallat självhäftande, kännetecknas av att den ena sidan låter det fastna på andra ytor. Den kan även användas i digital- eller offsettryck beroende på upplagan.
Tidningspapper är av lägre kvalitet, därför billigare, men det är lättare än offset.
Den kännetecknas av sin krämfärgade färg och används främst till tidningar och vissa skolböcker.
Krompapper kan vara matt eller glansigt och lämpar sig för utskrift eftersom det behåller sin glans. Den används ofta för laminering på wellpapp och kartong, och om den är av tjockare ytvikt kan en låda göras direkt av den.
Designerpapper (effektpapper) är ett som är färgglatt och annorlunda vid beröring, det kan vara glänsande, skimrande, strävt, slätt. Den kännetecknas av sitt höga pris och används för lyxförpackningar.

tryckpapperstyper

Wellpapp

Wellpapp förväxlas ofta med kartong av personer utanför den grafiska industrin, även om de inte har något gemensamt. Det används främst för att frakta förpackningar och kartonger, samt vissa lyxförpackningar som behöver säker transport. Wellpapp kan vara tvålager, trelager, fyralager, femlager, med de yttre sidorna av rakt papper och insidan - vågig. När en av de yttre skiljeväggarna saknas, sägs wellpappen vara öppen våg. Den kan vara brun/brun, brun/vit och vit/vit, vilket bestäms av färgen på det yttre lagret.

typer av wellpapp

Mukawa

Mukawa används för lyxvaror. Det kännetecknas av sitt höga pris. Det är svårt och för att göra en viss produkt är det nödvändigt att göra "kanaler" genom vilka mukava kan vikas. Ingen blekning appliceras i produktionsprocessen, varför den är grå på båda sidor. Stämpling kan läggas till genom att trycka krompapper och sedan laminera (limma) det på omslaget. Vissa kunder föredrar att täcka materialet med designpapper. Kartongen är av olika tjocklek, vilket gör det möjligt att skapa förpackningar med olika styrka beroende på deras innehåll och det pris som kunden begär.

Styv bräda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *